Tesla

Srovnání Tesel při výletu na Balaton

Podíváme na srovnávací recenzi dvou elektromobilů od Tesly – staršího Modelu S90D z roku 2016 a novějšího Modelu Y RWD LR. Tato recenze vychází z praktických zkušeností na dlouhé trase z Berouna na Balaton a zpět.

July 19, 2024

Výchozí bod cesty

Vydali jsme se na dovolenou k Balatonu. Tesla Model S90D, vyrobená v roce 2016, byla porovnána s novým Modelem Y RWD LR, který jsme si vypůjčili v Tesla Brno. Tato cesta nám umožnila důkladně vyzkoušet oba vozy na dlouhé trase a porovnat jejich výkon, spotřebu a pohodlí.

Model S 90D je starší, ale stále velmi schopný elektromobil s velkým dojezdem a pohodlným interiérem. Na druhé straně, Model Y Long Range je modernější vůz s pokročilými funkcemi, lepší spotřebou energie a více prostoru pro rodinu.

Testování na dlouhé trase

Cesta začala v Brně, kde jsme přezuli Model S 90D na Model Y. Hned při prvních kilometrech jsme zaznamenali rozdíly v jízdních vlastnostech. Model S 90D má nižší těžiště a širší rozchod kol, což přispívá k lepší stabilitě a ovladatelnosti při vyšších rychlostech. Naopak Model Y nabízí vyšší posed a prostornější interiér, což je výhodné pro delší cesty a rodinné výlety.

Spotřeba a dojezd

Na cestě do Balatonu jsme zaznamenali spotřebu obou vozů. Model S 90D spotřeboval přibližně 60% kapacity baterie na 300 km, což odpovídá dojezdu přes 500 km na jedno nabití. Model Y měl lepší spotřebu, přičemž na stejnou vzdálenost spotřeboval méně energie a nabíjel se rychleji díky modernější technologii baterií.

Technologie a funkce

Model Y Long Range přináší řadu vylepšení, která v Modelu S 90D chybí. Jednou z nejvýraznějších inovací je nový systém kamer a senzorů, který poskytuje detailnější a přesnější zobrazení okolí vozu. Tento systém je obzvláště užitečný při parkování a manévrování v úzkých prostorech. Dalším vylepšením je rychlejší a efektivnější nabíjení, které je v Modelu Y díky moderní baterii.


Shrnutí

Srovnání Modelu S a Y ukázalo, že oba vozy mají své výhody. Model S 90D nabízí skvělou stabilitu a komfort na dlouhých trasách, zatímco Model Y vyniká modernějšími technologiemi, lepší spotřebou energie a větším prostorem pro cestující. Pro rodiny a delší cesty se jeví Model Y jako lepší volba díky svému prostornějšímu interiéru a rychlejšímu nabíjení. Pro více podrobností a praktické ukázky doporučujeme shlédnout video, kde jsou oba vozy testovány.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.