Umělá inteligence

Revoluční AI NotebookLM

Google opět posouvá hranice umělé inteligence s novým produktem Notebook LM, který přináší zcela nový přístup ke zpracování dat a jejich ověřování. Tento revoluční nástroj umožňuje uživatelům nahrávat vlastní data a následně s nimi pracovat formou dialogu s AI.

October 18, 2024

Umělá inteligence nového typu

Notebook LM představuje naprosto odlišný přístup ke konceptu velkých jazykových modelů. Zatímco většina stávajících AI systémů je trénována na obrovských souborech dat, Notebook LM vychází z tzv. „vanilkového“ modelu. To znamená, že základní model nemá předem uložené znalosti, ale funguje s daty, která do něj vloží uživatel. Uživatel může nahrát textové dokumenty, PDF soubory nebo dokonce videa z YouTube, čímž vytváří vlastní databázi, se kterou Notebook LM následně pracuje.

Další zásadní novinkou je schopnost modelu „grounding“. AI nepracuje pouze s nahranými daty, ale také se zpětně ověřuje, že informace, které poskytuje, jsou založeny na skutečnosti. Notebook LM dokáže kontrolovat pravdivost dat například pomocí Google Search, čímž minimalizuje riziko tzv. „halucinací“, kdy AI poskytuje nepravdivé nebo vymyšlené informace.

Jak Notebook LM funguje

Notebook LM umožňuje nahrát až 50 zdrojů, přičemž každý zdroj může obsahovat až 500 000 slov. Díky tomuto obrovskému prostoru mohou uživatelé pracovat s velkým množstvím dat. Nahraná data mohou být různého typu – od textů, přes PDF soubory až po videa, což dává uživatelům široké možnosti, jak AI využít v různých kontextech. Uživatelé mohou například nahrávat vlastní Google dokumenty a následně s AI komunikovat o jejich obsahu.

Notebook LM je postaven na modelu Gemini 1.5, který umožňuje efektivní zpracování velkého objemu dat. Tento model je vybaven funkcí brainstormingu, kdy AI dokáže uživateli navrhovat nové myšlenky, nebo poskytovat zpětnou vazbu na zadané informace. Díky tomu se Notebook LM stal oblíbeným nástrojem například ve vzdělávacím sektoru, kde pomáhá jak učitelům, tak studentům při přípravě materiálů nebo vytváření otázek pro testy.

Jedním z hlavních přínosů Notebook LM je jeho schopnost přizpůsobit se požadavkům uživatele. Například ve firemním prostředí může být klíčovou funkcí možnost zachovat data privátní, což znamená, že Google nevyužívá tyto soukromé informace pro trénink svých modelů. To je velkou výhodou především pro korporace, které pracují s citlivými údaji.

Shrnutí

Notebook LM od Googlu přináší revoluci v používání umělé inteligence díky schopnosti pracovat s uživatelskými daty a ověřovat jejich pravdivost. Tento nástroj je ideální pro brainstorming, analýzu a výuku. Více informací a ukázky funkcí naleznete v přiloženém videu, které vám poskytne detailní pohled na to, jak tento nástroj můžete využít i vy.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.