Technologie

Revoluce elektronické architektury aut

Tesla snižuje množství kabeláže a zvyšuje efektivitu svých vozidel, a jak se Rivian učí z jejích úspěchů a zároveň čelí výzvám, které s sebou nese vývoj nové generace elektromobilů.

August 24, 2024

Tesla zjednodušuje kabeláž

Při vývoji svých elektromobilů Tesla neustále usiluje o zjednodušení a zefektivnění technologií. Jedním z klíčových prvků tohoto přístupu je snaha o minimalizaci kabeláže ve vozidlech. Zatímco Model S měl ještě 3 km kabelů vážících 36 kg, s příchodem Modelu 3 se Tesla zaměřila na výrazné zlepšení této oblasti. Během vývoje druhé generace elektromobilů dokázala Tesla nejen snížit délku kabeláže o téměř polovinu, ale také významně snížit jejich hmotnost.

Tato změna byla umožněna částečně tím, že Tesla začala více vyrábět vlastní řídicí jednotky (ECU). Zatímco dříve si musela většinu jednotek kupovat od externích dodavatelů, s Model 3 se situace obrátila a více než polovina ECU byla vyráběna přímo Teslou. Díky tomu mohla Tesla nejen lépe optimalizovat své vozy, ale také se stala méně závislou na dodavatelských řetězcích, což se jí velmi vyplatilo v době globálního nedostatku čipů.

Rivian se učí od Tesly

Rivian, mladá automobilka zaměřená na elektromobily, se při vývoji svých vozů inspirovala právě Teslou. Je zřejmé, že některé principy a technologie převzala z Modelu 3, který Tesla představila v roce 2016. Rivian se snaží aplikovat podobné zjednodušení a agregaci funkcí v rámci svých vozidel, což se projevuje například v menším množství potřebných kabelů a řídicích jednotek.

Nicméně, zatímco Tesla je dnes již o několik kroků dále a začíná implementovat nové standardy, jako je 48V architektura, Rivian na tomto poli zatím zaostává. Navíc spolupráce Rivianu s Volkswagenem, který nedávno pozastavil vývoj některých svých elektromobilů, přináší další otázky. Pokud se oba výrobci rozhodnou pokračovat ve vývoji technologií, které jsou již dnes považovány za starší generaci, může to znamenat zpomalení jejich inovací ve srovnání s konkurencí.

Rivian však může stále překvapit. Společnost má potenciál dále rozvíjet své technologie a integrovat pokročilejší řešení. Budoucnost ukáže, zda Rivian dokáže držet krok s lídry v oboru a zda Volkswagen sází na správného partnera pro své budoucí elektromobily.

Shrnutí

Tesla a Rivian představují dvě významné síly v oblasti elektromobilů. Zatímco Tesla pokračuje v inovacích a snižování složitosti svých vozidel, Rivian se snaží inspirovat a aplikovat podobné přístupy. Výzvy, kterým obě společnosti čelí, však ukazují, že vývoj nových technologií je náročný proces, kde i malé rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky. Pro více podrobností o technologických trendech a budoucnosti elektromobilů si nezapomeňte prohlédnout naše video.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.