Elektromobilita

Recenze Renault Scenic

Renault pokračuje v elektromobilní revoluci Renault přichází s novinkou pro rok 2024 – plně elektrickým SUV Renault Scénic. Tento vůz staví na nové platformě Ampère, která představuje zásadní krok v elektrické strategii automobilky.

October 17, 2024

Elektromobilní historie Renaultu

Renault se ve světě elektromobilů pohybuje již přes deset let. Zásadním momentem pro společnost byl rok 2012, kdy představila Renault Zoe – první masově vyráběný elektromobil značky. Zoe se stal na dlouhá léta symbolem elektrických vozidel od Renaultu, a to až do roku 2023, kdy byla jeho výroba ukončena. V roce 2020 nastoupil do vedení společnosti Luca de Meo, který odstartoval revoluční změny a zaměřil se na elektrifikaci flotily Renault. Jedním z vrcholů tohoto procesu je založení divize Ampère, která přináší zcela nové elektrické platformy, a právě na jedné z nich je postaven i Scénic 2024.

Scénic: Design a technické parametry

Nový Renault Scénic působí robustně a elegantně, což je výsledkem francouzské školy designu, kterou Renault tradičně vyznává. Přestože zvenku působí masivně, z vnitřku vozu je výhled otevřený a pohodlný. Zajímavé detaily, jako světelné efekty při otevření auta nebo projekce loga Renault na zem při odemčení, dávají vozu moderní nádech. Nabíjecí port je strategicky umístěn vpředu, což usnadňuje nabíjení na Tesla Superchargerech, a Scénic zvládá rychlost DC nabíjení až 150 kW. Co se týče baterie, kapacita 87 kWh slibuje dlouhý dojezd – především ve městě může vůz zvládnout až 500 km, na dálnici pak okolo 400 km.

V interiéru překvapí využití recyklovaných materiálů a moderní technologie, jako je střešní okno s nastavitelnou průhledností. Dvojice displejů s operačním systémem od Googlu usnadňuje ovládání navigace i dalších funkcí, včetně plánování nabíjení na cestách. Přesto však interiér působí konzervativněji než u jiných vozů, například Volvo EX30, kde je recyklace výrazně akcentována. Komfort jízdy zajišťuje měkčí podvozek, což je ideální pro rodinné cestování.

Shrnutí

Renault Scénic 2024 představuje důležitý milník v elektromobilní strategii Renaultu. Nabízí robustní design, moderní technologie a solidní dojezd, což z něj dělá skvělou volbu pro rodiny i městské řidiče. Pro více informací o novém Scénicu doporučujeme zhlédnout přiložené video.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.