Tesla

Nový Model 3 RWD LR

Tesla opět překvapuje svými aktualizacemi v nabídce oblíbeného modelu Tesla Model 3. V dnešním článku se podíváme na novinky týkající se verze Long Range, která nabízí výjimečný dojezd a zlepšený výkon.

October 8, 2024

Aktualizace Tesla Model 3

Tesla pravidelně přichází s novinkami, které se týkají jejích vozidel, a verze Model 3 není výjimkou. Nová varianta „Long Range“ s pohonem zadních kol se objevila v cenících, což způsobilo nemalý rozruch mezi fanoušky značky. Tato verze využívá NCA (nikl-kobalt-hliníkové) baterie, které pochází od LG, a přináší významné zlepšení ve výkonu i dojezdu.

Vedle nové varianty Long Range se zlevnila i základní verze Modelu 3 s LFP (litium-železo-fosfátovými) bateriemi, jejíž cena se nyní pohybuje pod hranicí jednoho milionu korun. Tesla tímto krokem nejen rozšiřuje svou nabídku, ale i reaguje na rostoucí konkurenci na trhu s elektromobily.

Výhody a specifikace

Nová Tesla Model 3 Long Range má několik klíčových vlastností, které ji odlišují od předchozích verzí. Především se pyšní dojezdem až 702 km, což je oproti ostatním verzím podstatný nárůst. Toto zlepšení umožňuje právě použití výkonnějších NCA baterií, které kromě vyšší kapacity nabízí i lepší dynamiku jízdy. Verze s LFP bateriemi, které jsou odolnější vůči degradaci a bezpečnější, zůstává stále atraktivní volbou pro ty, kteří hledají spolehlivost a dlouhou životnost.

Nicméně, NCA baterie mají své výhody především ve výkonu – zrychlení z 0 na 100 km/h se u této verze zkrátilo téměř o jednu sekundu. To znamená, že tato varianta není jen o delším dojezdu, ale i o rychlejším a svižnějším jízdním zážitku. Tesla doporučuje nabíjet Long Range verzi pouze do 80 % kapacity baterie, což i tak stále poskytuje impozantní dojezd okolo 560 km.

Další výhodou této nové verze je, že přináší velmi výhodný poměr cena/výkon. I přes zvýšení ceny oproti základní verzi nabízí Long Range výrazně vyšší dojezd a lepší dynamické vlastnosti. Toto dělá z této varianty skvělou volbu pro ty, kteří hledají vyváženou kombinaci výkonu a efektivity.

Shrnutí

Nová Tesla Model 3 Long Range nabízí prodloužený dojezd, lepší výkon a moderní NCA baterie, čímž posouvá zážitek z jízdy na novou úroveň. S těmito vylepšeními se stává velmi zajímavou alternativou nejen pro nadšence do elektromobilů, ale i pro ty, kteří hledají spolehlivé a výkonné vozidlo s vysokou efektivitou. Pro více podrobností a osobní pohled na tuto novinku můžete shlédnout celé video, kde se dozvíte veškeré detaily a zajímavosti.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.