Technologie

Nejen dashcam Nextbase iQ

Nextbase přináší nový produkt, Smartcam iQ, který slibuje převést jakékoliv auto na špičkově vybavený bezpečnostní systém, v některých funkcích lepší než co umí Tesla.

September 12, 2024

Vývoj a technologie Nextbase

Společnost Nextbase je dobře známá svou kvalitou palubních kamer, ale SmartCam iQ je úplně jiný příběh. Tato kamera není pouhým záznamovým zařízením, ale spíše osobním "strážcem" vašeho auta. Přístroj nabízí tři varianty rozlišení: jednokanálovou, dvoukanálovou a čtyřkanálovou verzi. Autor doporučuje dvoukanálovou verzi jako ideální kompromis mezi kvalitou obrazu a využitím úložného prostoru. Kamera dokáže současně zaznamenávat přední, zadní a vnitřní pohledy, což umožňuje kompletní pokrytí okolí vozu.

Jednou z klíčových výhod SmartCam iQ je její schopnost automaticky reagovat na změny v prostředí. Například při parkování aktivuje "SmartSense Parking" režim, který využívá senzory a širokoúhlý záběr kamery pro detekci pohybu v okolí vozu. V případě incidentu kamera automaticky uloží záznam do cloudu a odešle notifikaci na váš telefon. Připojení k internetu zajišťuje vestavěná 4G SIM karta s roamingem po celé Evropě, takže máte přístup k záznamům kdykoliv a odkudkoliv.

Bezpečnostní režimy a jejich využití

SmartCam iQ přináší několik zajímavých bezpečnostních režimů, které ji odlišují od konkurence. Funkce "Witness Mode" je navržena pro situace, kdy se můžete cítit ohroženi – například pro řidičky nebo taxikáře. Aktivuje se hlasovým příkazem a okamžitě začne nahrávat záznam do cloudu, kde je přístupný pro předem nastavené kontakty. Dalším režimem je "Emergency SOS", který v případě havárie automaticky upozorní nouzové kontakty a záchranné složky.

Navíc disponuje rozšířenou funkcí umělé inteligence, která sleduje nejen pohyb auta, ale i okolní dění. Detekuje například prudké brzdění, nárazy nebo podezřelé chování uvnitř vozidla. Tyto informace jsou okamžitě zaznamenány a mohou být využity při vyšetřování nehody nebo incidentu. Další plánovanou funkcí je "Road AI", která by měla být schopna rozpoznávat objekty na silnici a poskytovat varování v reálném čase.

Shrnutí

SmartCam iQ od Nextbase představuje unikátní zařízení, které kombinuje funkce bezpečnostního systému a pokročilé kamery s umělou inteligencí. Je vhodné pro každého, kdo hledá zvýšenou bezpečnost svého vozidla, ať už jde o soukromé uživatele, taxikáře nebo firmy. Sledování v reálném čase, inteligentní detekce nebezpečí a možnost okamžitého sdílení záznamů dělají ze Smartcam iQ ideální volbu pro moderní automobilisty. Pro více informací a podrobný test zařízení si můžete prohlédnout celé video na mém kanálu.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.