Livestreamy

Mise Polaris Dawn

Program Polaris přináší revoluční kroky ve výzkumu kosmu, experimentálních misích a technologických pokrocích.

September 24, 2024

Začátek programu Polaris

Polaris Dawn, první mise z ambiciózního programu Polaris, byla úsvitem nové éry pro lidské mise v kosmu. Velitel Jared Isaacman, známý podnikatel a nadšený pilot, se po své účasti v misi Inspiration4 rozhodl pokračovat v kosmických výpravách. Tak vznikl program Polaris, který zahrnuje celkem tři mise zaměřené na vědecký výzkum, technologické inovace a posun v kosmickém průmyslu.

Tato mise byla výjimečná nejen díky dosažení rekordní výšky oběžné dráhy, ale také prvním výstupem posádky do volného vesmíru z lodi Crew Dragon, což byla zcela nová zkušenost pro společnost SpaceX. Součástí Polaris Dawn byly také lékařské a technologické experimenty, které posouvají hranice lidského poznání o vesmíru.

Polaris Dawn a rekordy ve výzkumu kosmu

Mise Polaris Dawn zaznamenala důležité milníky. Posádka, složená z veteránů z programu SpaceX a odborníků na lékařské experimenty, včetně Anny Menon a Sary Gillis, pracovala na oběžné dráze ve výšce, která překonala většinu předchozích pilotovaných letů. Nevyšší bod oběžné dráhy dosáhl 1 400 km, což představuje rekord v pilotovaných letech kolem Země, který nebyl překonán od mise Gemini 11 z roku 1966 .

Jedním z klíčových bodů mise byl výstup do volného vesmíru, který Jared Isaacman a Sara Gillis absolvovali v nově navržených skafandrech od SpaceX. Tyto skafandry vycházely z dřívějších lehkých ochranných obleků pro Crew Dragon, ale byly vylepšeny pro delší výstupy. Skafandry obsahovaly moderní displeje v helmách a vylepšené ochrany proti kosmickému záření. Experimenty posádky se zaměřovaly zejména na vlivy kosmického záření na lidské tělo a technologie používané v kosmických lodích .

Posádka také prováděla sérii lékařských experimentů, mezi které patřily měření nitroočního tlaku či studium mikrogravitace. Významná byla i česká stopa, kdy firma Advacam dodala radiační detektor pro sledování účinků záření.

Shrnutí

Mise Polaris Dawn otevřela dveře k dalším odvážným krokům lidstva ve vesmíru. Nejen že dosáhla rekordní výšky oběžné dráhy, ale také umožnila první výstupy do volného vesmíru z Crew Dragonu a přinesla nové technologie. Budoucí mise programu Polaris slibují další pokroky v kosmických výzkumech. Více o programu Polaris a jeho vizích naleznete ve videu, které rozebírá všechny klíčové momenty mise.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.