Livestreamy

Lucid „den investorů“

Lucid Motors, výrobce luxusních elektromobilů, na své nedávné prezentaci nazvané "Technology & Manufacturing Day" představil nové technologie a strategii, která má podpořit jeho pozici na trhu.

September 16, 2024

Historie a výhled

Lucid Motors je relativně mladá automobilka, která vznikla v roce 2016 s cílem nabídnout inovativní a efektivní elektromobily. Společnost se od počátku zaměřila na vývoj vlastních technologií, které by mohly konkurovat zavedeným značkám jako Tesla či Porsche. Již v roce 2018 začal Lucid dodávat své bateriové technologie pro závody Formula E, což umožnilo testování a zdokonalování jeho technologií v náročných podmínkách. Dalším krokem byla výstavba továrny v Arizoně a představení modelu Lucid Air, luxusního sedanu s dojezdem až 520 mil, což bylo potvrzeno nezávislými testy.

Technologie a inovace

Na prezentaci byl kladen velký důraz na technologické přednosti, které odlišují Lucid od jeho konkurence. Mezi hlavní výhody patří lehký a výkonný elektromotor, který váží pouze 76 kg, což je výrazně méně než u konkurenčních značek. Tato nízká hmotnost přispívá k efektivitě vozidla, což se odráží i na jeho dojezdu. Lucid Air je schopen ujet 5 mil na jednu kilowatthodinu, což je aktuálně nejlepší hodnota na trhu, a v budoucnu plánují tuto efektivitu zvýšit až na 6 mil na kilowatthodinu.

Další důležitou inovací je nabíjecí systém, který umožňuje rychlé dobití baterie. Lucid Air tak může za 20 minut nabíjení dosáhnout dojezdu přes 300 mil. Společnost se také chlubí sofistikovaným softwarem, který monitoruje stav komponent a umožňuje diagnostiku a opravy na dálku, což přispívá ke snížení nákladů na údržbu a zvýšení komfortu pro zákazníky.

SUV Lucid Gravity

Jednou z hlavních hvězd prezentace byl model Lucid Gravity, první SUV od této značky, které je navrženo tak, aby nabídlo špičkový výkon, dlouhý dojezd a luxusní interiér. Gravity je odpovědí Lucid Motors na rostoucí poptávku po elektrických SUV, která kombinují prostornost a praktičnost s pokročilými technologiemi a výkonem. Tento model staví na platformě využité u sedanu Lucid Air, což mu umožňuje dosahovat mimořádného dojezdu a efektivity, které jsou typické pro vozidla Lucid. SUV Gravity bude vybaveno stejným vysoce účinným elektromotorem, inovativní bateriovou technologií a rychlým nabíjecím systémem, který umožní doplnit až 300 mil dojezdu během pouhých 20 minut. Design SUV Gravity navíc reflektuje filozofii značky zaměřenou na aerodynamiku, což přispívá k jeho výjimečnému výkonu a nízké spotřebě energie.


Shrnutí

Lucid Motors se na své prezentaci zaměřil na představení nových technologií a modelů pro rok 2024, včetně vylepšení v oblasti pohonných systémů a baterií. Společnost se profiluje jako významný hráč v segmentu luxusních elektromobilů, který staví na inovacích a efektivitě. Lucid plánuje další expanzi a růst, přičemž jeho klíčovým trhem zůstává Severní Amerika. Pro více informací o plánech a novinkách značky Lucid shlédněte celé video.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.