Livestreamy

Kupují EV pouze nadšenci?

Rychlý růst elektromobility v Česku přitahuje pozornost a vyvolává diskuse o budoucím vývoji trhu. Česko zažívá výrazný nárůst prodeje elektromobilů – meziroční růst od ledna do září 2024 činí 56 %, což představuje 7200 nově registrovaných elektromobilů.

October 7, 2024

Od early adopters k masovému trhu

Diskuse o elektromobilitě v Česku se rozproudila, když Lukáš na Twitteru zveřejnil data o prodejích elektromobilů, na což reagoval Štěpán Řehák, bývalý manažer elektromobility v Škodovce. Podle jeho názoru dosáhl trh elektromobilů hranice, kdy nadšenci, tzv. "early adopters", pokryli svůj zájem, což odpovídá přibližně 8-10% podílu na trhu. Řehák se domnívá, že nad tuto hranici musí elektromobily přilákat běžné uživatele spalovacích vozů, kteří preferují tradiční design a konzervativní technologie, což může být klíčový faktor pro budoucí růst.

Early adopters považují elektromobil za moderní hračku, něco jako "iPhone na kolech". Požadují pravidelné softwarové aktualizace a jedinečný design, který jasně naznačuje, že jezdí na elektřinu. Naproti tomu většina zákazníků preferuje, aby vůz vypadal jako běžné auto, nechtějí "vyčnívat z davu". Podle klasické křivky adopce technologických inovací se v Česku nyní přesouváme z fáze early adopters do tzv. "early majority", což bude pro elektromobilitu zcela zásadní změna.

Jak oslovit širší trh?

Je zřejmé, že současná marketingová strategie většiny automobilových výrobců je zaměřena na zobrazování elektromobilů jako tradičních vozů bez důrazu na jejich výhody, což může být překážkou pro přilákání širšího spektra zákazníků. Tesla se v tomto ohledu liší – její strategie je postavena na prezentaci elektromobilu jako technologické inovace, což přitahuje specifický druh zákazníků. Pro masovou adopci by však bylo vhodné více komunikovat výhody elektromobilů i pro běžné uživatele, například nižší provozní náklady nebo jednoduchost údržby.

Švédsko a Norsko jsou ukázkovými příklady úspěšné masové adopce elektromobilů, a to díky významným dotacím a silné infrastruktuře. Ve Švédsku se podíl nově registrovaných elektromobilů dostal na 40 %, zatímco v Norsku činí podíl dokonce 88 %. V obou zemích se ukazuje, že klíčovým faktorem pro masovou adopci je cena a dostupnost nabíjecí infrastruktury, spíše než vzhled či konzervativní pojetí vozu. Naopak v Německu se růst elektromobility zpomalil po ukončení státních dotací, což naznačuje, že ekonomické pobídky jsou zásadní pro dosažení vyššího podílu elektromobilů na trhu.

Shrnutí

Elektromobilita v Česku roste rychle, avšak přechod z fáze "early adopters" do širšího trhu bude vyžadovat změny jak ve strategii výrobců, tak v podpoře od státu. Pro úspěšnou masovou adopci je nutné zlepšit marketing zaměřený na běžné uživatele, kteří potřebují jasné argumenty, proč je elektromobil lepší volbou než spalovací vůz. Pro více informací a podrobností k tomuto zajímavému tématu doporučujeme shlédnout celé video, kde jsou diskutovány všechny klíčové aspekty.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.