Fotovoltaika

Jak na komunitní energetiku

S růstem obnovitelných zdrojů energie a s příchodem nové legislativy se komunitní energetika stává stále důležitějším tématem.

July 22, 2024

Co je komunitní energetika?

Komunitní energetika představuje systém, kde skupina lidí, obcí nebo firem společně sdílí a využívá elektrickou energii. Tento model umožňuje účastníkům být buď výrobci, spotřebiteli, nebo obojí. Díky tomu mohou lidé například sdílet energii vyrobenou z fotovoltaických panelů nebo jiných obnovitelných zdrojů v rámci své komunity. Hlavním cílem komunitní energetiky je zvýšit efektivitu a udržitelnost energetického využití a snížit náklady na energii pro jednotlivé účastníky.

Od prvního července 2023 vstoupil v platnost nový zákon, který usnadňuje přechod na komunitní energetiku tím, že zavádí povinné 15minutové intervaly měření spotřeby a výroby energie. Tento systém přináší větší přesnost a umožňuje lepší řízení spotřeby energie, což je klíčové pro optimalizaci nákladů a maximální využití obnovitelných zdrojů.

Komunitní energetika se tedy stává dostupnější díky legislativním změnám a technologickým inovacím, které umožňují lepší monitorování a řízení energetických toků. Přesto je důležité, aby potenciální účastníci měli připravenou infrastrukturu, což může zahrnovat instalaci nových elektroměrů a úpravu elektrických rozvodů.

Výhody a nevýhody spotových cen

Spotové ceny představují model, kde cena elektrické energie kolísá v závislosti na aktuální poptávce a nabídce na energetické burze. Tento systém přináší několik výhod, ale i některé nevýhody, které je třeba zvážit.

Jednou z hlavních výhod spotových cen je potenciální úspora nákladů. V době nízké poptávky, například během poledne nebo v noci, mohou ceny energie klesat na velmi nízké úrovně, nebo dokonce do záporných hodnot. To umožňuje spotřebitelům plánovat svou spotřebu energie v těchto obdobích a tím výrazně snížit své náklady.

Další výhodou je transparentnost a předvídatelnost cen. Spotové ceny jsou určovány den předem, což umožňuje spotřebitelům plánovat své energetické aktivity s předstihem. Tento přístup je zvláště výhodný pro domácnosti s flexibilní spotřebou, jako je nabíjení elektromobilů nebo ohřev vody v bojleru.

Na druhé straně, nevýhody spotových cen zahrnují riziko vysokých cen v době špičky. V období vysoké poptávky, například večer, kdy většina domácností spotřebovává nejvíce energie, mohou ceny stoupat na několikanásobek běžné hodnoty. To může být problematické pro domácnosti, které nemají možnost flexibilně řídit svou spotřebu.

Další nevýhodou je sezónní kolísání cen. V letních měsících, kdy je dostatek slunečního svitu a fotovoltaické elektrárny vyrábějí hodně energie, mohou ceny být velmi nízké. Naopak v zimních měsících, kdy je výroba z obnovitelných zdrojů omezená, mohou ceny stoupat. Pro spotřebitele to znamená potřebu pečlivého plánování a případnou investici do technologií, které umožní flexibilní řízení spotřeby.

Navzdory těmto výzvám však spotové ceny představují zajímavou možnost pro ty, kteří chtějí aktivně řídit svou spotřebu energie a využít výhod nižších cen v období nízké poptávky. S vhodnými technologiemi a správným plánováním mohou spotřebitelé dosáhnout značných úspor a zároveň přispět k efektivnějšímu využití obnovitelných zdrojů.

Shrnutí

Komunitní energetika a spotové ceny představují inovativní přístupy k využívání elektrické energie, které mohou přinést významné úspory a zvýšit udržitelnost. Spotové ceny umožňují spotřebitelům využít nízké ceny v době nízké poptávky, ale vyžadují pečlivé plánování a flexibilitu. Komunitní energetika pak nabízí možnost sdílet energii a optimalizovat její využití v rámci komunity. Pro více informací o těchto tématech a konkrétních krocích, které je třeba udělat pro přechod na komunitní energetiku a spotové ceny, shlédněte celé video.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.