Technologie

Jak cílit marketingovou kampaň

Digitální marketing nabízí firmám přesné cílení na specifické publikum. Úspěch však závisí na správné strategii a efektivním využití databází, které umožňují cílit na konkrétní zákazníky.

September 22, 2024

Zacílení je klíčem k úspěchu

V moderním digitálním marketingu je jedním z hlavních úkolů správně zacílit na zákazníky. Není to jen o tom, rozeslat co nejvíce e-mailů či reklamy na sociálních sítích, ale o důsledném výběru těch správných lidí, kterým jsou produkty relevantní. Základem je kvalitní databáze kontaktů. Správné vedení a údržba databáze je totiž prvním krokem k úspěšné kampani.

Pokud například odesíláte mailing, je důležité zajistit, aby vaše databáze byla aktuální. E-mailové adresy musí být validní a doručitelnost zpráv vysoká. Jak ukazuje příklad z marketingové praxe, pokud se vám podaří dosáhnout 96% doručení, jste na dobré cestě. Zde však vaše práce nekončí. Otevírací míra e-mailů by měla dosahovat alespoň 31 %, aby bylo možné říci, že váš předmět zprávy je zajímavý a vaše databáze správně cílená.

Optimalizace kampaně

Jak tedy může firma zajistit, aby jejich kampaně byly co nejúspěšnější? Klíčem je optimalizace každého kroku, od doručení až po finální nákup. Pokud se doručí většina e-mailů, ale otevře je méně než 31 % adresátů, může být problémem neatraktivní předmět zprávy nebo špatně zacílená databáze. Stejný problém může nastat, pokud z mailu na landing page klikne méně než 5 % příjemců – to znamená, že nabídka není dostatečně přesvědčivá.

A co konverze? I tady hraje roli relevance obsahu. Pokud provede finální nákup jen 2-5 % návštěvníků, musíte přemýšlet nad vylepšením landing page, produktu či timingem celé kampaně. Někdy lidé nejsou připraveni nakoupit hned, ale pokud jste jim poskytli relevantní informace, mohou se k nákupu vrátit později.

V praxi to znamená, že když máte databázi o 100 000 adresách, a z této skupiny si zakoupí váš produkt například 30 lidí, je to považováno za úspěch. Tento výsledek je přímým důsledkem dobře provedené marketingové kampaně. Klíčové je mít správně navržený celý proces od zacílení, přes doručení a otevření e-mailu, až po finální nákup.

Shrnutí

Úspěch digitálního marketingu závisí na přesném zacílení a důsledné optimalizaci kampaně. Od správné databáze až po relevanci obsahu. Firmy, které věnují pozornost každému kroku, mohou výrazně zvýšit své konverze. Pro více informací o tom, jak vylepšit své marketingové strategie, si nezapomeňte shlédnout naše video ZDE, kde se tomuto tématu věnujeme podrobněji.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.