Elektromobilita

Hyundai IONIQ 6

Jeho dlouhý dojezd, pokročilé technologie a spojení komfortu s výkonností ho posouvají mezi špičku elektromobilů současnosti.

October 3, 2024

Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group má za sebou dlouhou historii, která začala již v 60. letech. Po rozmachu v 70. a 80. letech, kdy společnost představila první masově vyráběné automobily a zakoupila značku Kia, se stala největší automobilkou v Jižní Koreji. Vstup do amerického trhu na konci 90. let přinesl výzvy v podobě nízké kvality a ceny, což vyvolalo posměch. Hyundai však intenzivně pracovala na zlepšení kvality a dnes se řadí mezi přední světové výrobce, schopné konkurovat evropským značkám. Stejně jako Tesla, která na počátku čelila výtkám ohledně kvality, i Hyundai dokázala překonat své limity a etablovat se jako významný hráč na poli elektromobility.

Velmi zajímavým aspektem Hyundai a Kia je jejich důraz na elektromobilitu, kde vsadili na výrazný designový jazyk, který je progresivní a přináší do světa automobilů něco nového. Cílem Hyundai je stát se třetím největším výrobcem automobilů na světě, což už se jim v některých obdobích daří, konkrétně v roce 2023 obsadili třetí příčku hned za Volkswagenem. Velkým překvapením je jejich úspěch na americkém trhu, kde jsou v oblasti elektromobilů na druhém místě hned za Teslou.

Progresivní design a technologie

Hyundai IONIQ 6 se svým designem odlišuje od ostatních modelů na trhu. Na první pohled zaujme svou podobností s ikonickým Porsche, což je zvlášť patrné při pohledu z dálky. Model má skvěle propracované designové prvky, jako jsou zadní světelný pás nebo speciální spoiler se světly na brzdění, což dodává vozu elegantní a futuristický vzhled. Přestože design částečně omezuje prostor vzadu, zejména kvůli sedanovému tvaru kufru, vůz zůstává komfortní pro dálniční cestování.

Hyundai IONIQ 6 poskytuje řidiči skvělý zážitek díky pohodlným sedačkám a konfigurovatelnému volantu, byť některé drobné detaily, jako je tlačítko Start/Stop nebo absence určitých funkcí v infotainmentu, mohou být pro některé uživatele méně komfortní. Výrazným prvkem je schopnost vozu nabíjet se velmi rychle díky podpoře 800V architektury. Nabíjení z 10 % na 80 % trvá přibližně 15 až 20 minut na rychlonabíječkách, což z něj dělá ideálního společníka na dlouhé cesty.

Hyundai také nabízí funkci Vehicle-to-Load, což umožňuje využít auto jako obrovskou baterii pro domácí spotřebu nebo např. na party. Tato možnost činí z IONIQ 6 nejen dopravní prostředek, ale také mobilní energetickou stanici, která dokáže v některých případech zastoupit baterii u fotovoltaické instalace. Tato inovace je zatím málo vídaná, a Hyundai se tak odlišuje od ostatních hráčů na trhu, kteří podobné funkce teprve zavádějí.

Shrnutí

Hyundai IONIQ 6 představuje elektromobil s moderním designem, dlouhým dojezdem a řadou technologií, které z něj dělají konkurenta i pro takové giganty, jako je Tesla. Výjimečná funkce Vehicle-to-Load posouvá tento vůz o krok dál, činíc z něj nejen auto, ale i energetický zdroj. Komfortní jízda, rychlé nabíjení a elegantní design dělají z IONIQ 6 výjimečný model, který zaujme jak nadšence elektromobility, tak ty, kdo hledají spolehlivé a stylové auto pro každodenní použití. Pokud se chcete dozvědět více o Hyundai IONIQ 6, podívejte se na detailní recenzi v přiloženém videu.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.