Elektromobilita

ELS MOTO MCX3000

Elektromotorka ELS MOTO MCX3000 přináší do terénu výkon a zážitky, které mohou konkurovat klasickým spalovacím motorkám. Se špičovým výkonem 12 kW a krouticím momentem 1000 Nm nabízí nejen dynamickou jízdu, ale také klíčové výhody elektromobility - tichý provoz a minimální údržbu.

October 12, 2024

Výkon a specifikace

Elektromotorka ELS MOTO MCX3000 představuje skutečnou bestii pro terénní nadšence. Se svými 12 kW špičkového výkonu a neuvěřitelným krouticím momentem 1000 Nm nabízí zrychlení a dynamiku, které jsou v tomto segmentu elektrických motorek jedinečné. Hlavní výhodou je její schopnost dosahovat vysokého výkonu, aniž by přitom rušila okolí hlukem, což ocení zejména jezdci v přírodních rezervacích nebo v blízkosti obydlených oblastí. Baterie o kapacitě 4 kWh pak zajišťuje dojezd v terénu na přibližně čtyři hodiny, což je dostatek času pro intenzivní jízdu v náročném terénu.

Nejen výkon, ale i váha hraje důležitou roli. S hmotností 150 kg je ELS Moto MCX3000 sice těžší než některé lehčí modely, ale nabízí stabilitu a ovladatelnost, kterou jezdec ocení především při vyšších rychlostech. Oproti spalovacím strojům také vyžaduje méně údržby – stačí očistit řetěz a základní údržba je hotová.

Jízda v terénu

Pro zkušeného jezdce, který vyrostl na spalovacích motorkách, je přechod na elektromotorku především otázkou zvyku. ELS Moto MCX3000 ale ukazuje, že i elektřina může přinést adrenalinovou jízdu. Rychlé zrychlení, přímý přenos výkonu bez zbytečných vibrací a minimální hlučnost jsou vlastnosti, které činí z této motorky ideální volbu pro jezdce, kteří chtějí jezdit nepozorovaně a šetrně k okolní přírodě.

Nevýhodou oproti spalovacím motorkám může být nutnost větší kontroly při podřazování, protože elektromotorka nemá rekuperaci a nevyužívá zpětný tah motoru k brzdění. Jezdec tak musí více spoléhat na brzdy, což může být v náročnějším terénu výzva. Přesto ale brzdy na MCX3000 fungují výborně a poskytují dostatek síly k bezpečné jízdě i ve vysokých rychlostech.

Dalším aspektem, který může být pro některé jezdce nezvyklý, je zvuk. Při pomalé jízdě elektromotorka vydává zvuky, které mohou připomínat zahradní nářadí, ale jakmile se dostanete do vyšších rychlostí, kvílení elektromotoru se rychle změní v příjemný tón, který doprovází masivní krouticí moment.

Shrnutí

ELS Moto MCX3000 je výbornou volbou pro terénní jezdce, kteří hledají tichý, ale výkonný stroj. S parametry jako 12 kW výkonu, 1000 Nm krouticího momentu a čtyřhodinovým dojezdem se jedná o konkurenceschopnou alternativu ke spalovacím motorkám. Pokud se chcete dozvědět více o tomto modelu a vidět ji v akci, podívejte se na video, kde najdete podrobné záběry z terénu i další jízdní dojmy.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.