Umělá inteligence

Andrej Karpathy o umělé inteligenci

Andrej Karpathy, poskytl fascinující vhledy do toho, co můžeme očekávat v příštích letech. Jako bývalý vedoucí inženýr v Tesle a spoluzakladatel OpenAI má zkušenosti, které mu umožňují porovnat tyto dva klíčové technologické projekty.

October 2, 2024

Autonomního řízení Tesla vs Waymo

Andrej Karpathy se ve svém rozhovoru věnoval srovnání pokroku Tesly a Wayma v oblasti autonomního řízení. Podle něj má Tesla výhodu v tom, že řeší hlavně softwarové problémy, zatímco Waymo se více zaměřuje na hardwarová řešení, což může jejich vývoj zpomalit. Karpathy věří, že Tesla díky zaměření na kamery a vývoj vlastního softwaru dokáže škálovat své řešení rychleji a efektivněji. Vzpomněl, jak Tesla postupně přechází od využívání C++ kódů k neuronovým sítím a jak tyto změny přispívají ke zlepšení autonomního řízení. Tento přechod na kompletní end-to-end řešení, kde neuronové sítě zastanou veškeré funkce, podle něj zásadně zvýší výkonnost a adaptabilitu systému.

Dále Karpathy zdůraznil rozdíly mezi demo verzemi technologie a skutečnou schopností plně autonomního provozu v reálném světě. Tesla podle něj momentálně přechází do fáze, kdy se i komplexní scénáře stávají pro autonomní vozidla zvládnutelnými. Tímto tempem by se v příštích deseti letech mohlo autonomní řízení stát plně realizovatelným v globálním měřítku.

Tesla jako robotická společnost

Jedním z klíčových bodů rozhovoru byla otázka, zda je Tesla automobilka, nebo spíše robotická firma. Karpathy argumentoval, že Tesla je ve své podstatě robotická společnost, protože nejen vyrábí autonomní vozidla, ale také automatizované výrobní linky. Tesla pracuje na robotu Optimus, který sdílí technologie s jejich vozidly – například stejný typ kamer a počítače. Tento humanoidní robot se momentálně testuje a přizpůsobuje různým úkolům ve výrobním prostředí Tesly.

Karpathy je přesvědčen, že první aplikace humanoidních robotů se objeví ve výrobních procesech, nikoli přímo v domácnostech spotřebitelů, protože tyto technologie jsou stále velmi složité a vyžadují vysokou míru bezpečnosti. Roboty by mohly začít pracovat ve skladech a továrnách, než se přejde k širšímu nasazení pro koncové uživatele. Karpathy také vysvětlil, že díky standardizaci humanoidních robotů se výrazně snižují náklady na výrobu a usnadňuje se i jejich trénink.

Shrnutí

Andrej Karpathy ve svém rozhovoru popisuje cestu Tesly a Wayma v oblasti autonomního řízení a vyzdvihuje významný pokrok Tesly díky zaměření na softwarové řešení a end-to-end neuronové sítě. Dále zdůrazňuje, že Tesla je ve své podstatě robotická firma, která své technologie využívá nejen pro autonomní řízení, ale také pro vývoj humanoidních robotů, které mají potenciál zásadně změnit průmyslové procesy. Pokud vás téma autonomního řízení a budoucnosti umělé inteligence zaujalo, doporučujeme shlédnout celý rozhovor ZDE s Andrejem Karpatym, kde se dozvíte více detailů o aktuálních i budoucích technologiích.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.