Rozhovory

Agilní transformace v automotive

Automobilový průmysl prochází zásadní změnou. V rozhovoru s Joe Justice, známým odborníkem na agilní metodiky a bývalým zaměstnancem Tesly a SpaceX.

August 29, 2024

Autoprůmysl ve víru změn

Automobilový průmysl se nachází na rozcestí. Vliv Tesly a jejího inovativního přístupu k výrobě a řízení změnil trh natolik, že tradiční výrobci automobilů jako Toyota, Volkswagen a další musí reagovat a přizpůsobit své postupy. Když se Toyota v roce 2019 začala více zaměřovat na agilní metodiky, ještě netušila, jak moc se její přístup změní v důsledku úspěchu Tesly Model Y, který se stal nejprodávanějším vozem na světě. Tento moment byl klíčový nejen pro Toyotu, ale i pro celý automobilový průmysl.

Tesla zavedla do automobilového průmyslu zcela nový model fungování, který je zaměřen na rychlost, flexibilitu a inovace. Zatímco tradiční výrobci dlouho operovali s víceroletými rozpočtovými a výrobními cykly, Tesla prokázala, že rychlá adaptace a učení se z dat v reálném čase mohou přinést obrovskou konkurenční výhodu. Tento trend přinutí mnoho výrobců k zásadním organizačním změnám a přehodnocení jejich výrobních a vývojových strategií.

Výzvy pro tradiční automobilky

Přechod na agilní metodiky je v automobilovém průmyslu náročným procesem, ale přináší významné výhody. Joe Justice, odborník na agilní řízení a bývalý spolupracovník Tesly, sdílí své zkušenosti z konzultací s významnými automobilovými společnostmi, jako jsou Toyota, Mercedes-Benz, Volkswagen a další. Hlavním faktorem, který přiměl tyto společnosti uvažovat o agilitě, byla skutečnost, že Tesla Model Y překonala Toyota Camry a stala se nejprodávanějším vozem na světě. Tento fakt byl pro mnohé šokující a donutil je přehodnotit své dosavadní strategie.

Toyota, známá svou efektivní výrobou, začala měnit svůj přístup k řízení. Zavedením agilních metod se snaží urychlit proces vývoje a výroby. To znamená zkrácení rozpočtových cyklů, které nyní mohou být místo několika let zkráceny na tři měsíce. Agilní přístup také vyžaduje změny v certifikačních procesech, což představuje značné investice do vnitřního testování a rychlejší schvalovací procedury.

Volkswagen se svým devítiletým rozpočtovým cyklem a strnulou strukturou je dalším příkladem, jak složité může být přizpůsobit se novému způsobu práce. Tradiční výrobci se potýkají s výzvami jako dlouhé dodavatelské smlouvy a interní odpor k rychlým změnám. Podle Joea je klíčové zkrátit cykly schvalování a rozpočtování, což umožní rychlejší zavádění inovací a produktových aktualizací.

Překážky však nejsou jen na straně managementu a rozpočtování. Zavedení agilních metod často naráží na odpor zaměstnanců, kteří nejsou zvyklí na rychlé změny a nové způsoby práce. Justice zdůrazňuje, že mnoho inženýrů ve skutečnosti preferuje dynamické a inovativní prostředí, kde mohou okamžitě vidět výsledky své práce, podobně jako v závodech Formule 1. Avšak vyšší management musí vytvořit prostředí, které podporuje tuto kulturu rychlé zpětné vazby a neustálého učení.

Justice také zdůrazňuje důležitost modulární architektury ve vývoji automobilů. Ta umožňuje paralelní vývoj a zkrácení času mezi návrhem a implementací. Bez kratších rozpočtových a testovacích cyklů však zůstává zavádění modulární architektury a dalších inovativních inženýrských postupů jako extrémní výroba či mobAI nevyužitým potenciálem.

Agilní transformace v automobilovém průmyslu není snadný úkol, ale přináší možnosti, jak urychlit inovace, snížit náklady a lépe reagovat na požadavky trhu. Pro úspěšné zavedení je však nutné změnit nejen procesy, ale i kulturu uvnitř firem. Jak říká Justice, přístup společnosti Tesla ukázal, že cesta k rychlosti a inovacím může být i cestou k vyšší konkurenceschopnosti.

Shrnutí

Agilní transformace mění způsob, jakým automobilový průmysl funguje, a to zejména díky vlivu Tesly a její schopnosti rychle inovovat a přizpůsobovat se změnám. Tradiční automobilky, jako je Toyota a Volkswagen, se snaží adoptovat agilní metodiky, aby zkrátily své rozpočtové a výrobní cykly a zůstaly konkurenceschopné. Překážky jako dlouhé rozpočtové cykly, certifikační procesy a odpor k změnám však stále zůstávají velkou výzvou. Pro více informací a hlubší vhled do tohoto tématu se podívejte na rozhovor s Joe Justice v kompletním videu.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.